Olof Thunman

Jacob Olof Magnus Thunman, född 11 februari 1879 i Uppsala, död 23 oktober 1944 på Noor i Knivsta socken, var en svensk målare, tecknare och skald.

Thunman var son till folkskolläraren Jakob Thunman och Eva Gauffin. Thunman föddes i huset Imperfektum och var först bosatt i Axvall i Västergötland, varifrån hans hustru Carin Kuylenstierna kom, för att sedan flytta till Sälsjön vid Lövstabruk, Österlövsta socken i Uppland och slutligen till Knivsta. Där bodde han i grindstugan till Noors slott. I Knivsta finns Thunmanskolan, som är uppkallad efter honom.

Olof Thuman

Född: 1879
Anknyting till Knivsta:
Bosatt i Noor
Yrke: Konstnär och diktare

Mest kända dikt ”Vi gå över daggstänkta berg”.

Konstnären och författaren Olof Thunman är en av Knivstas mer kända söner. En färgstark person, full av upptåg och infall sägs det. Han var förtjust i träd och brukade ta av hatten och buga vördsamt för att visa dem sin respekt. Även runstenar och åsar med gravfält låg honom vamt om hjärtat. När han fått betalt för något jobb kunde det hända att han köpte en hel skottkärra med blommor till sin fru.
 
Den mest kända dikten han skrev känner många igen; ”Vi gå över daggstänkta berg”.
 
Han flyttade 1928 till grindstugan vid Noors slott i Knivsta och bodde där livet ut. Ofta begav Thunman sig ut i landskapet, till fots eller på cykel, med penna och papper i handen. Han gick ofta klädd i grå vadmalskostym med benlindor, och är såsom sådan avbildad i en skulptur utanför Särsta värdshus i Knivsta.